Ofis Sandalyesi Nasıl Olmalı?

İş hayatı üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki özellikle küçük ve orta ölçekli kuruluşlarda çalışanlar, tüm zamanlarını neredeyse oturarak geçiriyor. Bu nedenle sağlığımızı koruyabilecek bir çalışma koltuğu seçerken daha duyarlı olmalıyız.

Ofiste çalışanların neredeyse hepsi, çalışma sürelerinin çoğunu bilgisayar karşısında geçiriyor. Bu nedenle tüm bedeni destekleyen bir çalışma koltuğu kullanmak, uzun süreli ve hatalı oturmanın neden olduğu ağrı, yorgunluk, boyun ve bel fıtığı gibi hastalıkları önlemek için önemlidir.

Sağlıklı Bir Ofis Sandalyesi Nasıl Olur?

Dekorasyon ile uyumlu ofis sandalyesi ararken belki de yüzlercesi ile karşılaşıyoruz. Peki, görüntüsü dışında sağlıklı bir ofis sandalyesi nasıl olmalıdır?
En uygun ofis sandalyesini seçilirken çalışma şekli, alışkanlıklar ve özel ihtiyaçlara kadar birçok etken değerlendirilmelidir. Ama tüm bunların dışında, sağlıklı bir ofis sandalyesinin sahip olması gereken temel özellikleri unutulmamalıdır.

Sandalye

Koltuk Yüksekliği

Sağlıklı bir ofis sandalyesinin en temel özelliklerinden biri, vücut ölçülerine, masanın yüksekliğine ve çalışma pozisyonuna uygun olarak koltuk yüksekliğini ayarlanabilir olmasıdır. Ofis sandalyesinin yüksekliği ayarlanırken ayakların yere tam basmasına ve üst bacağın yere paralel olmasına dikkat edilmelidir.

Koltuk Genişliği

Ofis sandalyesi,  beden ölçülerine uygun olarak yeteri kadar oturma alanına sahip olmalıdır. Otururken üst bacağın desteklenmesi gerekir; ancak dizlerin arkasına temas etmemeli ve kolların kolçaklara dayanmasını zorlaştıracak derecede büyük olmamalıdır.

Oturma Derinliği

Bacak boyuna uygun olarak koltuğun oturma derinliği ayarlanabilir olmalıdır. Ayarlanabilir oturma derinliği,  rahatlığın yanında farklı çalışma şekillerinde duruşun korumasına yardımcı olur.

Bel Desteği ve Sırt Yüksekliği

Vücuda uygun olarak ayarlanabilen bir bel desteği, sağlıklı bir ofis sandalyesinin sahip olması gereken önemli özelliklerdendir.

Bel desteği, bel boşluğunu ve alt omurgayı destekleyerek uzun süreli oturma halinde belin üzerinde oluşan yükü ve baskıyı azaltır.

Beden ölçülerine uygun olarak sırt yüksekliği ayarlanabilen bir Ofis sandalyesi, sırtı ve beli farklı oturma şekillerinde destekleyerek omurganın üzerindeki baskıyı azaltır. Sırt yüksekliğinin doğru ayarlanmış olması; bacakların ve kolların şeklinin de düzelmesini sağlayarak duruşu korumaya yardımcı olur.

Sırt Eğimi

Doğal bir eğime sahip olan omurgayı destekleyen bir ofis sandalyesi, ayarlanabilir sırt eğimi özelliğine sahiptir. Üst bedeni ve sırtı zorlamaz ve korur. Geriye rahatça yaslanmak, kan akışının düzenli olmasına ve sinirlerde oluşan baskıyı hafifletmesine yardımcı olur.

Dönebilme Kabiliyeti

Sağlıklı bir ofis sandalyesi, tüm vücudun hareket etmesine gerek kalmadan, hareketlere uyum sağlayabilecek şekilde dönebilmelidir.

Materyal

Gün boyunca bedene temas eden bir ofis sandalyesinin üretiminde kullanılan malzemeler, sağlığa zarar veren kimyasalları içermemelidir. Ofis sandalyesinde kullanılan malzemelerin, güvenlik ve sağlık standartlarına uygunluğunu gösteren sertifikalara sahip olması faydalıdır.

Ofis sandalyesinin oturma fontu, hareket etmeyi engelleyecek kadar sert olmamalıdır. Sırt döşemesi ise, hava alan ve hareketliliğe uyum sağlayan malzemeden üretilmelidir.

Tekerlekler

Ofis sandalyesinin ayakları, ağırlık merkezinin değişmesinden etkilenmeden düşmeyi engelleyebilecek büyüklükte olmalıdır. Tekerlekler, yumuşak ya da sert zemine göre yani kullanılan zemine uygun olarak tercih edilmelidir.

Kolçaklar

Kolçaklar, birbirinden bağımsız olarak ayarlanabilen yüksekliğe ve genişliğe sahip olmalı, ileri geri hareket edebilmeli, vücut ölçülerine ve çalışma pozisyonuna uyum sağlamalıdır. Bu şekilde omuz, kol, dirsek ve bileklerde oluşabilecek sağlık sıkıntıları riski hafiflemiş olur.

Yanıtla