Paradoks Nedir ?

Paradoks kelime anlamı ile çelişki demektir. Öncelikle kelimenin etimolojik yapısını inceleyecek olursak Yunanca Paradoksos’tan gelir. Yunancada Dokso düşünce anlamını içerir. Ancak kelimeler anlaşılacak kadar basit bir terim değildir. Bir olgunun başlangıç noktasıyla bitiş noktasının kendisiyle çelişmesi olayına paradoks denir. Paradoks konusu o kadar düşündürücüdür ki pek çok kitap, film, resim gibi sanat eserleri de alıcısını düşündürmek için paradoksları kullanır.

Paradoks Örnekleri

Paradokslar bazı özel görsellerde de karşımıza çıkmaktadır. Örneğin meşhur merdiven görseli bir paradoks arz ettiğinden algı yanılması yaratır ve bu konuda düşündürücü bir etkiye sahiptir. En meşhur paradokslardan biri ise Dede Paradoksu’dur. Dede Paradoksu en basit anlatımıyla şudur: Eğer zamanda yolculuk yapabilirsek ve geçmişe gidip dedemizi öldürmeyi başarırsak bize ne olur? Bu konu birkaç büyük prodüksiyonlu filmde de işlenmiştir.

Tanrısal Paradokslar

Aslına bakılırsa Tanrı’nın varlığını sorgulamak da bir paradokstur. Zira Tanrı herkesi yaratmıştır. Ama onu kim yaratmıştır? Eğer onu yaratan biri varsa peki onu kim yaratmıştır? Bu da sonu olmayan paradokslara bir örnektir. Bir diğer paradoks örneği ise medeniyetler teorisidir. Bu teoriye göre biz insanları daha gelişmiş medeniyetler tasarladı.

Tıpkı bizim yapay zeka üretip her geçen yıl bunu daha yetenekli hale getirmemiz gibi. 50 yıl önce Mario bir atari oyunu olarak piyasaya sürüldü. Oyun tüm dünyayı etkiledi çünkü grafikleri çok başarılı, renkleri ve çizimleri etkileyici, sesleri eğlence vericiydi. Ancak bu 50 yıllık zaman zarfında Mario oyunundan çok daha etkileyici çığır açan oyunlar piyasaya sürüldü. Oyundaki karakterler insana daha çok benziyor ve artık 3 boyutlu oyunlar oynamak da mümkün.

Paradoks Kitapları

Sadece 50 yıl gibi bir zamanda bu kadar gelişme sağlanabildiğine göre dünyanın 7 milyar yaşında olduğunu düşünürsek ve evrende milyarlarca gezegen olduğu kanıtını gözümüzün önüne getirirsek… Evet, birileri bizden milyonlarca yıl önce medeniyetleşip bizleri yaratmış olabilir. Belki de onlar da onları yaratan daha üstün medeniyetlerin ürünüydü? Bu da sonu gelmeyen bir paradoks örneğidir. Bu ve benzeri konularla ilgili pek çok kitap kaleme alınmıştır. Bunların başlıcaları şunlardır: Bilimin En Büyük Dokuz Bilmecesi, Paradokslar Kitabı, Her Şey Yokunda ve Zaman Paradoksu.

Yanıtla