Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fiziksel araçlarla yapılan bir tedavi şeklidir. Hastanın ağrısının bulunduğu bölgeye sıcak ya da soğuk şekilde elektrik akımları verilerek uygulanan masaj tedavisidir. Uzun süreli hareketsizlik sonrası ya da belirli bir sebeplerden oluşan kas hastalıklarını tedavi etmekte oldukça etkili bir sistemdir. Kas gücünü ve hızını geri almak için uzmanlar tarafından önerilir. Doğru zamanlamayla alınan fizik tedavi kritik süreci rahatlıkla atlatır.

Fizik tedavi fizyoterapistler tarafından uygulanır. Fizyoterapistler hastaya uygun tedavi programı hazırlar. Belirli aralıklarla hastanın durumu iyileştirilmeye çalışılır. Tedavilerde; magnetoterapi, ozon tedavisi, traksiyon, mezoterapi, ultrasyon, kas güçlendirici aletler kullanılıyor.

Fizik Tedavi ile Tedavi Edilen Hastalıklar

Tedavi edilen hastalıkların büyük çoğunluğunu kemik ve kas hastalıkları oluşturuyor. Hareket halindeki bütün eklemlerin fizik tedaviye ihtiyacı olabilir. Evde yapacağınız egzersizler ya da bulacağınız pratik  bilgiler kurtarıcı olabilir. Ama ilerleyen ve tedavi edilmeyen bütün ağrıların kaçınılmaz bir sondur.

Bel Ağrısı

Masa başı işi, ağır kaldırmak, yanlış hareket gibi etkenlerden oluşan bel ağrısı yaşam kalitesini düşüren bir ağrıdır. Dünyada büyük bir çoğunluğun en az bir kere yaşadığı bel ağrısı, ilerlerse kötü sonuçlar doğurabilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bel ağrılarının birçok sebebi olabilir. Hareketli bir yaşam, düzenli egzersiz ve sırt üstü yüzme basit bel ağrılarında başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
İlerlemiş ve fıtığa dönmüş bel ağrılarında fizik tedavi edici oluyor. Uzmanlar hastanın durumuna göre 3 haftalık fizik tedavi süresini uzatabilir ya da kısa tutabilir. Fizik tedaviyle de geçmeyen şikayetlerde son olarak cerrahi yöntemlere başvurulur.

Sırt Ağrıları

Günlük yaşamımızı etkileyen bir diğer ağrı ise sırt ağrısıdır. Birçok sebebe dayalı sırt ağrılarının teşhisi çok önemlidir. Masa başı oturmalarında ya da yanlış hareket sebep olabileceği gibi kalp, akciğer ve safra kesesi gibi durumlar da şiddetli sırt ağrısı yapabilir. Tetkikler sonucu belli olan ağrıların sebebine göre bir tedavi şekli uygulanır. Eğer yorgunluk, stres, şişkinlik gibi sebeplere bağlıysa dinlenme sonucu kolaylıkla tedavi edilir. Baş edilmeyen sırt ağrılarında uzmanlar fizik tedavi önerebilir. Elektroterapi uygulamalarıyla gerçekleştirilir. Elektroterapi, elektrik akımlarının elektrotlar aracılığıyla insan vücuduna uygulanmasıyla vücutta fiziksel, kimyasal, mekanik açığa çıkar ve bu yolla tedavi eder.

Fizik Tedavi ve Fıtık

Bel ve boyun gibi kaslarda oluşan fıtık problemlerini cerrahi müdahale olmadan tedavi etmek için fizik tedaviye başvurulur. Fıtıkta en son çare ameliyat olmalıdır. Fıtık tedavi etmede ilk çare ilaçlardır. Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler önerilir. Daha sonra egzersiz ve sıcak uygulamalar ilk etapta oldukça işe yaramaktadır. İlerleyen fıtık ağrılarında fizik tedavi kaçınılmaz bir sondur. Fizik tedavi fıtığı ameliyatsız atlatmanın yöntemlerinden biridir. İleri boyutta olan ağrılara iğne tedavisi uygulanır. Fıtık fizik tedavi seansları 10 ile 20 arasında değişiklik gösterir. Bu seanslarda fıtığın olduğu bölgedeki kasların onarımı sağlanır. Fizik tedavinizin tedavi sürecinde ağır kaldırmamaya, ilaçları düzenli kullanmaya, uzmanların verdiği egzersizleri uygulamaya özen göstermelisiniz.

Yanıtla