Mantardan Terlik Yapılabilir mi?

Mantar ve terlik, çoğu kişinin aynı cümlede görmek dahi istemediği iki kelimedir. Ancak, Hollanda bilim insanları “doğal” mantarları kullanarak terlik, saksı, sandalye, abajur gibi günlük nesneler üreterek insanların algılarını değiştirmeyi hedefliyor. Doğal olarak mantarlar kolayca elde edilir, kısa sürede üretilebilir, ancak plastik gibi çevre düşmanı bir malzemelerin yerine geçme potansiyeline sahip mi? Acaba mantar geleceğin malzemesi mi?

terlik yapımı

terlik yapımı

Mantar, Plastik Yerine Kullanılabilecek

Tasarımcı Maurizio Montalti, 2010 tez çalışması için ekolojik bir yaklaşım bulma fikri ile insan kalıntılarının parçalanması ve bozunum için kolaylaştırıcı bir madde olarak mantarlar üzerinde araştırmaya başladı. Mantarların doğal dünyanın geri dönüşümcüsü olduğunu keşfettiğinde mikrobiyoloji profesörü Han Wösten ile temasa geçen Montalti iyi bir ekip oldular ve bundan sonraki yıllarda, kontrollü bir ortamda mantar yetiştirme yöntemini geliştirdiler.

Aslında, Montalti ve Wösten, mantar içerisinde bulunan miselyum hiflerin olağanüstü yapıştırıcı yapılarını araştırdıklarında mantarın bir objeye dönüşebileceği fikrine daha çok inandılar. Miselyum ekosistemin önemli bir parçası, zira böcek ilacı gibi zehirli maddelerle birlikte organik materyali parçalayıp suyu da filtreleyebiliyor. Montalti ve Wösten, yeterli miktarda misel oluştuktan sonra kütleyi alıp nemi tutan ve onu belirli bir şekle sokmaya zorlayan bir plastik kalıba koydu. Sonuçlar; mükemmel!

terlik

terlik

PVC’ye benzer ölçülü bir kuvvete sahip, saf bir miselyum oluşturmak için çalışmalarını sürdüren ikili, geçtiğimiz günlerde bulgularını Amsterdam’daki Micropia’da “Bir Mantar Geleceği” adlı sergi ile tanıttılar. Vazolar, sandalyeler, abajurlar ve terlikler de dâhil olmak üzere yarattıkları günlük objeler, insanların mantarların sürdürülebilir bir materyal olma potansiyeline dikkat çekti.

Yanıtla