Kredi Faizleri Nasıl Belirlenir 

Son yıllarda büyük ihtiyaçların çoğu kredi kullanılarak yapılıyor. Ev, araba ve temel ihtiyaçlar için kredi kullanmak, kişiye hem destek oluyor hem de düzenli ödeme yapabilme olanağı sağlıyor. Faizlerin düşme ya da yükselme gibi dönemleri takip edilerek, faiz oranları düştüğünde kredi kullanma talebi artıyor. Kredi faiz hesaplarının nasıl ve neye göre yapıldığı da müşteriler tarafından merak ediliyor.

Herkesin kendi maddi durumuna ve ödeme gücüne göre kredi çekme imkânı bulunur. Kredi ne için çekilecekse, faiz tutarı da ona göre hesaplanmalıdır. Bu, kredi kullanmadaki en önemli husustur. Herhangi bir kredi için hesap yapılırken, sistem olarak anapara ve kredi tutarının faizinin çarpılması gerekir. El de edilen tutara, ev kredisi hariç diğer krediler için bir vergi uygulanır. Kredi faizi bu durum da sürekli ödenir.

Her ay taksit ödeme tarihinde kalan paraya, faiz tekrar uygulanır. Kredi hesaplaması yapılırken, konunun uzmanı olan birinden yardım alınması daha doğrudur. Kredi çekmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konu, kredi faizinin nasıl hesaplandığıdır.

Kredi Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır

Kredi kullandıktan sonra, aylık ödeme planı oluşturulur. Ödenecek olan taksitin tutarını, kaç ay ödemek istediğini müşterinin durumu belirler. Ödemeye başladıktan sonra, vergi ve faiz oranı her ay taksitten eksilir ve anapara ödemesi hesabı tekrar yapılır. Taksitler düzenli olarak ödendiği zaman, borç giderek azalır ve bu faiz oranının da düşmesini sağlar.

Kredi Faizi Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir

  • Tek banka yerine, birçok bankanın araştırılması daha doğrudur.
  • Bankalar tarafından hangi sigortaların mecburi olduğunu bilmek gerekir.
  • Deneme amaçlı kredi başvurusu yapmak, kredi puanını düşürür.
  • Her bankanın ödeme miktarı ve koşulları farklıdır. Buna göre tercih yapılmalıdır.

Faiz Oranları Neden Değişir

Kredi faizlerini, kredi türü ve kredinin vadesi belirler. En düşük faiz oranı, ev kredisi kullanırken uygulanır. Bunu nedeni, ev garantisinin olmasıdır. Araç kredisi ve ihtiyaç kredisi kullanımında faiz oranları genelde yüksektir. Faiz oranları, güncel ekonomi durumuna göre belirlenir. Ayrıca dünyadaki genel faiz durumları da göz önünde bulundurulur.

Ekonomik ya da sosyal alanda herhangi bir gelişme yaşandığı zaman, faiz oranlarında bir düşüş olabilir. Tam tersi duruma göre de faiz oranları yükselebilir. Bireysel durum da önemlidir. Kişinin aylık geliri, kredi puanı gibi durumlar, faiz oranını etkiler. Kredi kullanmadan önce acele edilmemeli, bankalarla görüşme sağlanmalı ve gerekli bilgiler öğrenildikten sonra başvuru yapılmalıdır.

Yanıtla