Detoks Diyeti Nasıl Olmalı?

Son zamanlarda popülerliğini arttıran adını sıkça duyduğumuz detoks, zayıflamak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Yanlış beslenme, paketlenmiş ve katkı maddeli gıdaların sık tüketimi, stres gibi etkenler sonucu kiloda artış olabiliyor. Beraberinde getirdiği sorunlar ile başa çıkmak ise bir hayli zor oluyor. Zayıflamak isteyenlerin ya da sağlıklı yaşamı benimseyenlerin sıkça başvurduğu detoks, toksinleri atmada büyük katkı sağlıyor.

Toksinler vücutta halsizlik, sinirlilik, kas ve eklemlerde gerginlik, böbrek, ciğer ve kalp gibi organlarda sorunlar meydana getirir. Bunların yanında ruhsal çöküntüye de sebep oluyor. Yediğimiz yiyecekler ve içimize çektiğimiz hava ile vücudumuza toksin depolarız. Bu etkenlerin yoğunluğu arttıkça vücudumuzda ödem, kronik rahatsızlıklar, uyku problemleri çoğalır.

Detoks Nasıl Yapılır?

Detoksun hem beslenmeyle hem de ruhsal olarak yapılması mümkündür. Bedenimizi yenileyici yollardan biridir. Hayvansal proteinlerin olmadığı, sebze ve meyveleri kapsayan bir programdır. Tuz ve şeker kısıtlamasına gidilerek, paketli gıdalar listeden çıkarılır. PH’ı yüksek içecekler hazırlanır. Detoks aslında kişinin vücuduna göre ayarlanmalıdır. Sebzeli çorbalar, evde hazırlayacağınız meyve ve sebze suları, kefir gibi alternatif sıvı seçenekler bulunuyor. Özellikle ödem attırıcı bitki çayları tercih edilebilir. Bol mineralli ve vitamin deposu bu içecekler özellikle yaz aylarının favorisi oluyor.

Örnek Detoks Suyu Tarifi

. 1 avuç ıspanak
. 1 avuç maydanoz
. 1 orta boy salatalık
. Yarım yeşil elma
. Küçük dilim zencefil

Yıkadığımız malzemelerin hepsini blendardan geçirin. Kaşıkla bir iki kez karıştırdıktan sonra bardağa alın. İsteğe göre birkaç buz atarak hemen tüketin. Yaptığınız detoks sularını bekletmeyin. İçeceğiniz zaman taze taze yaparak tüketin.

Detoksu Kimler Yapmalı?

Detoksu bir uzman kontrolünde yapmaları önerilir. Mevsim geçişleri, diyet programları, uyku problemleri, gaz ve şişkinlikler, kabızlık, halsizlik, sivilce, mide rahatsızlıkları gibi sorunları yaşayanlara önerilebilir. Spor yapma imkanı bulunmayanlar, işten vakit bulamayanlar, abur cubur ve fast food gibi yüksek kalorili besinler tüketenler, sık seyahate çıkanlar için ayda 3 ila 5 gün arasında detoks yapabilir.

Kalp, böbrek ve ciğer problemi yaşayanlar risk grubunda bulunduğu için detoks yapmaları risklidir. Özellikle tansiyon hastaları, şeker hastaları ve mide problemleri olanlar için önerilmiyor. Onlar için hafif özel diyet programları mevcut.

Detoksla Zayıflama

Detoks ile zayıflama konusuna gelecek olursak kalıcı bir zayıflamanın olduğunu söyleyemeyiz. Sıvı içilerek diyet yapıldığından, hiç katı gıda tüketilmediği için vücut kilo kaybediyor. Kilo derken vücuttan atılan sıvı ve ödemden bahsediyoruz. Tonsitlerden arınan vücut yağ kaybetmediği için tartıda eksilen birkaç sayının kilo kaybı olduğu zannediliyor. Yapılan üç beş günlük sıvı detoksuyla maalesef ki kalıcı bir zayıflığa kavuşmuyorsunuz. Detoks sonrası katı gıdalara dönerek verdiğini 2-3 kiloyu geri alıyorsunuz. İşin özeti anlık olarak kilo kaybı yaşayabilirsiniz ama zayıflayamazsınız. O yüzden uzmanlar açısından pek tercih edilen bir zayıflama yöntemi değildir.

Yanıtla