Şap Nerede Satılır?

Şap, doğal bir tuz çeşididir. Fakat bildiğimiz sofra tuzuna göre kıvamı daha yoğundur. Renksiz bir görüntüye sahiptir. Toz hali ise beyazdır. Tamamen doğal olan şap, tarihte kullanıldığı bilinen en eski doğal malzemelerdendir. Kimyasal formülü ise potasyum alüminyum sülfattır. Ayrıca çift tuz grubuna girer.

Kullanım Alanları

Halk arasında kan taşı olarak da bilinen şap adından da anlaşılacağı gibi kanı durdurma özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeniyle özellikle berberlerde uzun yıllardır tıraş sırasında kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılmasının tek sebebi kanı durdurması değildir. Ayrıca;

Küçük kesikleri kapatır.

Damarları büzücü etkisi vardır. Bu sayede tahrişi giderir.

Cilt gözeneklerini sıkar.

Cildi yatıştırır.

Şapın bir diğer özelliği de anti-bakteriyel olmasıdır. Bu sayede akne ve sivilce oluşumunu önler. Ayrıca koltuk altında kötü kokuya sebebiyet veren bakterilerin oluşmasını engellediği için kötü kokuların önüne geçer.

Tıp alanında da kullanımı olan şap dokuların daraltılması ve vücut sıvı akıntılarının yavaşlatılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kusmaya neden olduğu için zehirlenme durumlarında yardımcı olarak kullanılır.

Bunların dışında şapın gıda alanında da kullanım alanı bulunmaktadır. Eskiden turşu ve konserve yapımında daha sık kullanılan şapın günümüzde bilinen yan etkilerinden dolayı kullanımı azaltılmıştır.
Diğer taraftan varsayılan bir kullanım şekli de askeriye, hastane, yurt gibi toplu yaşamın olduğu yerlerin yemekhaneleridir. Fakat bunun doğruluğu hakkında kanıtlanmış bir çalışma yoktur.

Şapın Zararları

Şapın harici kullanımlar için bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Fakat ağız yoluyla tüketildiğinde bazı zararları vardır. Bunlar:

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunu azaltır.

Damar büzüştürme özelliği sebebiyle erkeklerde ereksiyon problemlerine neden olabilir.

Göğüslerde büyümeye sebep olabilir.

Vücutta kıllanma yapabilir.

Bu görünen etkilerin dışında iç organlara da zarar verebilir.

Kusmaya sebep olabilir.

Şap Nerede Satılır?

Birçok doğal malzemede olduğu gibi şapı da aktarlarda bulabilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden de şap için alışveriş yapabilirsiniz. 50, 100, 250, 500, 1000 gramlık paketler halinde piyasada bulunur. Fiyatı gramajına ve markasına göre değişmektedir. 100 gram şapın ortalama fiyatı ise 15 lira civarındadır.

Yanıtla